Aiii. macam mane ni. Buat goreng tepung ponnnn tak kan tak tahu.
Orang Johor panggil goreng tepung. Tak tau laa tempat korang panggil ape. Cekodok ehh? Ape yeee..
SENANG JE NAK BUAT GORENG TEPUNG NI.
Walaupun izzah tak pernah buat. My beloved mother buat memang deabak!.
RESEPI GORENG TEPUNG RANGUP.
(Resepi ni main agak2 je, Walau macam mane pun nilai die, tetap akan jadi punye)
1. 16 ekor ikan bilis (nak letak sokay tak letak sokay),siap kopek
2 biji bawang (sape tak suke bawang dont put many2), hiris
tepung gandum. (letak je suke hati)
Bahan tambahan: kalau nak letak carrot potong hiris nipis macam buat kerabu mangga tu pun boleh.
2. Dan semue bahan di atas campak dalam satu bekas. Gaul dengan penuh kasih sayang. (perlu ade kasih sayang, lagiiiii bertambah sedap, ucap bismillah)
3. And then, secret recipe nak rangup, letak air panas. Tuang je air panas dalam bahan tadi.
TAPI, jangan banyak sgt, lembik nanti. Ala2 boleh gentel. macam buat pergedel tuu. paham tak? macammmmm,.
boleh bentukk bulat. Ermmm. Izah nak tunjuk tapi. SERIOUS LUPA NAK TNGKP GAMBAR.
4. Lepas tu, panas kan minyak dalam kuali. Campak je kan goreng tepung yang dh gentel bulat2 dan comel2 macam orang nye. Take it with care ok.
5.Hidang cantik3. Then apa lagi, panggil semua orang keliling meja and MAKAN. NYUMMM :)
Try laa serious tak menyesal.
GORENG TEPUNG BIASA
1. (resepi semue same macam diatas)
2. Yang uniknye letak air biasa. YAng letak air biase ni, die kene macam air2. macam buat cekodok. tak boleh gentel coz die macam air2.Tapi kaan kalau letak air biase kan tak rangup. So, waktu masukkan banyak2 goreng tepung dalam kuali tu. Pisah pisah kan antara satu sama lain. Kan die melekat. Pisah2 kan.
3. Dengan cari itu die aku rangup.
4. Then hidang. :)
SORRY SANGAT2 TAK ADE GAMBAR. BUT TRY LAA. TAK NAK PUN TAKPE. BACE JE. :P